This page is hosted for free by cba.pl. Are you the owner of this page? You can remove this message and unlock many additional features by upgrading to PRO or VIP hosting for just 0.83 PLN!
Want to support this website? Click here and buy hosting plan!

Jesteś tutaj

Pizza z mozzarella i rucolą

Pizza z mozzarella i rucolą

Ciasto do pizzy:

  • 0,5 kg mąki (najlepiej zmieszać pół na pół mąkę tortową z pełnoziarnistą chlebową)
  • 15g świeżych drożdży lub 2,5g drożdży instant
  • Pół szklanki oleju 100ml
  • Szklanka wody
  • Sól 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Mąkę przesiej przez sito. Drożdże świeże rozpuścić w ciepłej wodzie. Jeśli używasz drożdży instant to wsyp je do przesianej mąki.  Dodaj olej, drożdże sól i zagnieć ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Dodatki do pizzy:

  • Sos: można zrobić samemu z pomidorów w puszce z dodatkiem suszonych ziół: oregano lub bazylii. Ja używam ketchupu.
  • Ser żółty: starty na tarce
  • Mozzarella 150g (1 kulka)
  • Świeża rucola
  • Dodatki mogą być dowolne wg, uznania.

Rozgrzać piekarnik.

Gotowe i wyrośnięte ciasto rozwałkowuje na blaszce. Widelcem nakłuwam dziury- dzięki temu ciasto lepiej się upiecze. Rozsmarować sos na cieście, rozsypać starty żółty ser, poukładać pokrojoną w plastry mozzarellę.  Pizze należy piec przez ok. 15-20min w temperaturze 200 stopni.

Po wyjęciu z pieca doda rucole.

Tagi: 

Dodaj komentarz

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer