Jesteś tutaj

Pizza z mozzarella i rucolą

Pizza z mozzarella i rucolą

Ciasto do pizzy:

  • 0,5 kg mąki (najlepiej zmieszać pół na pół mąkę tortową z pełnoziarnistą chlebową)
  • 15g świeżych drożdży lub 2,5g drożdży instant
  • Pół szklanki oleju 100ml
  • Szklanka wody
  • Sól 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Mąkę przesiej przez sito. Drożdże świeże rozpuścić w ciepłej wodzie. Jeśli używasz drożdży instant to wsyp je do przesianej mąki.  Dodaj olej, drożdże sól i zagnieć ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Dodatki do pizzy:

  • Sos: można zrobić samemu z pomidorów w puszce z dodatkiem suszonych ziół: oregano lub bazylii. Ja używam ketchupu.
  • Ser żółty: starty na tarce
  • Mozzarella 150g (1 kulka)
  • Świeża rucola
  • Dodatki mogą być dowolne wg, uznania.

Rozgrzać piekarnik.

Gotowe i wyrośnięte ciasto rozwałkowuje na blaszce. Widelcem nakłuwam dziury- dzięki temu ciasto lepiej się upiecze. Rozsmarować sos na cieście, rozsypać starty żółty ser, poukładać pokrojoną w plastry mozzarellę.  Pizze należy piec przez ok. 15-20min w temperaturze 200 stopni.

Po wyjęciu z pieca doda rucole.

Tagi: 

Dodaj komentarz

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer